Witajcie :)
Czy macie czasem ochotę na coś słodkiego, ale brakuje Wam czasu? Proponujemy Wam bardzo szybki deser, który świetnie smakuje o każdej
porze dnia, zarówno rano na śniadanie jak i wieczorem. Jest lekki,
zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Pieczone brzoskwinie wprost rozpływają
się w ustach. Deser zadowoli niejednego łasucha
:)

Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl.
4 brzoskwinie (słodkie i dojrzałe, ale twarde)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
500ml jogurtu greckiego (wg nas to za dużo, wystarczy ok 300ml, czyli duże opakowanie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 230˚C.
2. Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki, usuń z nich pestki i ułóż w niewielkiej brytfance. Każdą połówkę posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na brzoskwinie połóż także po kawałeczku masła. Zapiekaj przez 10 minut.
3. W trakcie pieczenia owoców przygotuj sos jogurtowy, wymieszaj jogurt z ekstraktem waniliowym i miodem.
4. Upieczone brzoskwinie podawaj w miseczkach, polane jogurtem waniliowym i oprószone lekko cynamonem.
Nasze oceny:

ależ one muszą być pyszne! bardzo lubię wszelkie zapiekane owoce, więc przepis zapisuję
OdpowiedzUsuńAleż pychota :) muszę spróbować, faktycznie szybko się robi :)
OdpowiedzUsuń